• Kemaskini Terakhir : Selasa 18 Julai 2017.
Pilihan Tema: HSASDefault HSASOrange HSASGreen HSASLilac
Pengenalan

Unit Kesihatan Awam adalah bertugas memantau dan memastikan kesihatan persekitaran hospital berterusan dijaga. Unit ini menjalankan aktiviti pemantauan Kesihatan Persekitaran yang meliputi kawasan hospital. Aktiviti yang dijalankan adalah:

 1. Kawalan Penyakit Berjangkit
 2. Kawalan Vektor
 3. Keselamatan Makanan
 4. Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan
 5. Penguatkuasaan Undang-Undang Kesihatan Awam
 6. Lain-Lain Aktiviti seperti:
  • Aktiviti pengurusan dan pentadbiran unit
  • Membuat pemeriksaan kebersihan dan kesihatan taska hospital
  • Memberi ceramah berkaitan kesihatan awam bagi program yang dianjurkan oleh unit di hospital.
  • Menghadiri kursus / taklimat / mesyuarat yang berkaitan. 
 

Visi

Menyediakan dan memberi perkhidmatan kesihatan yang cekap, cepat dan berkualiti yang bertaraf profesional setanding dengan arus perkembangan kesihatan dan teknologi terkini.

Misi

Mewujudkan kesedaran masyarakat terhadap nilai-nilai kesihatan yang sempurna bagi mencapai kualiti hidup yang optima dan mengelakkan kejadian berisiko yang berkaitan dengan cara kerja di kalangan kakitangan

Objektif

Mengujudkan persekitaran kawasan Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS) Temerloh tidak menjejaskan risiko kesihatan awam kepada pekerja, pesakit dan orang ramai.

Polisi

Anggota UNIT KESIHATAN AWAM akan bersama-sama berusaha untuk mencapai matlamat polisi ini melalui perlaksanaan aktiviti yang terancang.

 1. Memastikan penyakit berjangkit yang dirawat di hospital dilaporkan dalam system E-Notifikasi dan Daftar unit kesihatan awam dan salinan notifikasi dihantar ke Pejabat Kesihatan Daerah Temerloh.
 2. Memastikan kawasan hospital bebas daripada penyakit berjangkit.
 3. Memastikan polisi keselamatan dan kesihatan pekerjaan Hospital Sultan Haji Ahmad Shah Temerloh dilaksanakan melalui aktiviti sepanjang tahun Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan.
 4. Memastikan Undang-undang yang melibatkan kesihatan awam termasuk keselamatan dan kesihatan pekerjaan  dilaksanakan dan dipatuhi bersama garispanduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.
 5. Memastikan semua kejadian kemalangan dan penyakit pekerjaan yang berlaku di dalam hospital dilaporkan dan dijalankan siasatan untuk diambil tindakan penambahbaikan dan pencegahan.
 6. Memastikan peniaga dan pembekal makanan di hospital mematuhi kehendak Peraturan dan Akta Makanan.
 7. Memastikan kawasan hospital bebas daripada vektor pembawa penyakit dan makhluk perosak melalui pemantauan aktiviti oleh Radicare.
 8. Memastikan warga HoSHAS mengamalkan cara hidup sihat melalui aktiviti yang dijalankan bersama jawatankuasa.

 

Strategi

 1. Pemantauan perjalanan notifikasi dan sistem enotifikasi dan memantapkan sistem dokumentasi penyakit berjangkit di HoSHAS.
 2. Meningkatkan kerjasama Unit Kesihatan Awam (UKA) HoSHAS dengan Pejabat Kesihatan Daerah dan agensi-agensi kerajaan untuk mengujudkan persekitaran yang sihat.
 3. Meningkatkan tindakan penguatkuasaan secara berhemah  berdasarkan Akta-Akta Kesihatan Awam (Akta 154, Akta 342, Akta 281)  dibawah bidang kuasa ditetapkan.
 4. Pemantauan dan audit Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan di tempat kerja di HoSHAS
PAUTAN PANTAS
button-mygov MSC Malaysia sppa-timur Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia MAMPU Perbendaharaan Malaysia Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia mdec Myhealth MyCPD2 MOH My HRMIS ePenyata Gaji ePerolehan

Syarat-Syarat

Piagam Pelanggan

Hak Cipta

Dasar Privasi

Dasar Keselamatan

Soalan Lazim

Hubungi Kami

Tentang Kami

W3C

 
PENAFIAN : Hospital Sultan Haji Ahmad Shah dan Kementerian Kesihatan Malaysia tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kehilangan atau kerosakan yang diakibatkan oleh penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini. PAPARAN TERBAIK : Menggunakan Pelayar
Mozilla FirefoxGoogle ChromeOperaApple SafariInternet Explorer
dengan resolusi 1024x768 piksel ke atas
2006 - 2017 © Hakcipta Terpelihara Portal Rasmi Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS), Temerloh, Pahang Darul Makmur.